Εξοπλίζοντας τον εαυτό σου με ένα σωστό βιογραφικό, είσαι προετοιμασμένος όχι μόνο για ευκαιρίες στην διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων και μετά αλλά και για να μπορείς να το ενημερώνεις εύκολα και γρήγορα όταν προκύπτει κάτι που σε ενδιαφέρει επαγγελματικά. Από πού όμως να ξεκινήσει κανείς και ιδιαίτερα όταν δεν έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία; Εδώ σου έχουμε κάποιες χρήσιμες και γρήγορες συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα βιογραφικό που θα ξεχωρίσει!
Τι πληροφορίες να βάλω χωρίς εργασιακή εμπειρία?
Ξεκίνα με μια περίληψη των προσόντων σου: Ακόμα και εάν ο στόχος σου δεν είναι αρκετά προσδιορισμένος, μια περίληψη των κορυφαίων προσόντων και δεξιοτήτων σου είναι συχνά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τραβήξεις αμέσως την προσοχή σε σχέση με μια γενική δήλωση.
Βάλε την εκπαίδευση στο επίκεντρο: Συνήθως, η εκπαίδευση μπαίνει στο κάτω μέρος του βιογραφικού, αλλά για φοιτητές και πρόσφατους αποφοίτους είναι προτιμότερο να έχουν την εκπαίδευσή όσο το δυνατόν προς την κορυφή. Συμπεριέλαβε:
το όνομα της σχολής και του τμήματος σου,
μαθήματα που σχετίζονται με τον επαγγελματικό σου στόχο και την βαθμολογία τους,
ακαδημαϊκά επιτεύγματα / βραβεία / υποτροφίες,
την συμμετοχή σε κάποια ακαδημαϊκή ομάδα / σύλλογο,
την συμμετοχή σου σε κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων,
ακαδημαικες εργασίες ή δημοσιεύσεις σχετιζόμενες με την θέση εργασίας
την πτυχιακή σου
την αναμενόμενη ημερομηνία αποφοίτησης
Περιέγραψε τις μη σχετιζόμενες ασχολίες σου με τον σωστό τρόπο: Είναι πολύ σημαντικό να αναδείξεις δεξιότητες όπως συνεργασία, επικοινωνία, αξιοπιστία, οργανωτικότητα, που απέκτησες μέσα από εμπειρίες πρακτικής άσκησης, εθελοντικές ασχολίες και άλλες δραστηριότητες ακόμα και αν αυτές δεν σχετίζονται άμεσα με τους στόχους σταδιοδρομίας σου.
Τι να αποφύγεις:
Ασάφειες: Για τον αποδέκτη του βιογραφικού είναι αρκετές φορές δύσκολο να βγάλει συμπεράσματα για επιτεύγματα που αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Για αυτό προσπάθησε να συμπεριλάβεις συγκεκριμένα στοιχεία και κατά προτίμηση μετρήσιμα.
Χρονικά Κενά: Ανεξήγητα χρονικά κενά στο βιογραφικό σημείωμα, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν αρνητικές εντυπώσεις. Αν απείχες από εργασία για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα (για σπουδές, για κάποιο ταξίδι ακόμα και για προσωπικούς λόγους), προσπάθησε με κάποιο τρόπο να το εξηγήσεις για να αποφύγεις αυθαίρετα συμπεράσματα.
Ψεύτικες ή υπερφίαλες πληροφορίες: Ο αξιολογητής του βιογραφικού έχει τις περισσότερες φορές καλή εικόνα της αγοράς και σίγουρα θα αντιληφθεί κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας αναφορικά για παράδειγμα με μισθούς, τίτλους θέσης κλπ. Γι αυτό μην μπεις στον πειρασμό να προσπαθήσεις να εντυπωσιάσεις γιατί το πιο πιθανό είναι να φέρεις αντίθετα αποτελέσματα.
Τι άλλο να προσέξεις?
Δομή: Δόμησε και παρουσίασε σωστά το βιογραφικό σου. Έλεγξε προσεκτικά γραμματικά και συντακτικά λάθοι πριν το στείλεις.
Αισθητική: Για έναν φοιτητή η πρόσφατο απόφοιτο δεν χρειάζεται ένα πολύ αυστηρά επαγγελματικό αισθητικά βιογραφικό αλλά ένα που θα είναι ευχάριστο στο διάβασμα και θα σε αναδεικνύει με τον σωστό τρόπο.
Σκέψου όπως ένας εργοδότης: Μελέτησε προσεκτικά τις αγγελίες που σε ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, εάν μια αγγελία δηλώνει ότι οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι σημαντικές, σκέψου τις φορές όπου οι δεξιότητες επικοινωνίας σου ήρθαν στο προσκήνιο και τόνισε αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό σου.
Μέγεθος Λιγότερο από πέντε λεπτά, είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας πιθανός εργοδότης για να διαβάσει ένα βιογραφικό και να σχηματίσει μια γρήγορη εικόνα για εμάς. Για αυτό πρέπει με όσο λιγότερο λόγια, να πούμε όσα περισσότερα γίνεται, ιδανικά σε μία ή το πολύ δύο σελίδες. Σε περίπτωση που έχεις ήδη αρκετές πληροφορίες στο βιογραφικό σου, κράτα τις πιο πρόσφατες και τις πιο σχετικές με τη θέση που σε ενδιαφέρει.
Comments
Post a Comment